Golvtrender för 2023

Även när det handlar om golv varierar trenderna – även om det går lite långsammare jämfört med många andra produkter. Golv byts inte ut så ofta och därför är trendcyklerna naturligt nog lite längre. Här berättar vi i alla fall om några golvtrender inför 2023.

Hållbarhet står högt upp på prioriteringslistan när det handlar om golv för svenska konsumenter. Det miljömedvetna väger helt enkelt tungt. Svanen-certifierade parkettgolv är därför populära och många väljer också golv som är tillverkade av spillträ. Återanvändning är populärt oavsett om det handlar om kläder, inredning eller golv. 

Ljusa golv fortsatt populära

Ljusa golv har varit populära länge och lär ligga högt uppe på trendtoppen för golv även för 2023. Men nu börjar det röra på sig igen när det handlar om mörka golv. Anledningen till detta är nog att de ljusa golven varit inne så länge, men pandemin kan nog också ha spelat in. Många har fortsatt att vara hemma och arbetat även efter pandemin och ett mörkt golv ger ofta en mer ombonad känsla. 

Viktigt med funktion och tålighet

Funktionalitet är också mycket populärt när det handlar om golv och så lär det nog förbli även under 2023. Golvet ska vara enkelt att installera och det ska hålla länge. Därför blir vinylgolven allt populärare. Med ett sådant golv kan man skapa en trä- och eller stenkänsla, men med större tålighet när det handlar om fukt och vatten. 

Några andra trender när det handlar om golv: 70-talets heltäckningsmatta är på väg uppåt liksom fiskbensmönstrat golv. Trägolv har fått ett uppsving de senaste fem åren och fortsätter att öka i försäljning stadigt. Många efterfrågar hållbara material idag. 

Fiskben är på stark uppgång

Det fiskbensmönstrat golvet har historiskt sett varit en ganska smal produkt men har nu slagit hårt. Inte minst som  klickprodukt har det blivit mycket populärt.

En annan trend är att det går mer mot breda och stora plankor, Härdade trägolv är mer slagtåliga och tre gånger så hårda som vanliga parkettgolv samtidigt som plankorna är upp till 27 centimeter breda. 

När det gäller träslag görs en mycket stor det av allt nytillverkat golv av ek, ett material som man kan få ut mycket golvyta av. Det är dessutom vackert, tåligt och passar i de flesta miljöer – det är inga låga odds på att golv i ek är kvar på trendlistan ett bra tag. 

21 Nov 2022