Hur ofta ska man våttorka ett parkettgolv?

Finns det någon vackrare inredningsdetalj än ett riktigt snyggt parkettgolv? Trä överlag ger värme, harmoni och personlighet till en bostad och det gör detta utan att det blir tråkigt. Genom ett parkettgolv så får man allt detta över en stor yta och således också ett riktigt vackert hem.

En annan fördel med ett parkettgolv handlar om livslängden: väljer du parkett - eller andra trägolv - så har du ett golv som ligger stadigt och som står emot tidens tand på ett påtagligt sätt. Och: det blir bara vackrare i takt med tiden. Det senare förutsätter emellertid underhåll och en fråga blir hur ofta ska man våttorka ett parkettgolv egentligen? Svaret är du ska göra det mer sällan än du tror - och på rätt sätt.

Många andra golv mår bra av regelbunden våttorkning och där man genom detta får en extra glans som, i kombination med en fräsch doft, skapar en känsla av renhet. Problemet med att hålla samma intervaller vid våttorkning av ett parkettgolv är att det sliter ut golvet. Trä och vatten är ingen bra kombination och här gäller det verkligen att hålla sig till devisen om att less is more. Vilket tyvärr många har svårt att förhålla sig till.

Våttorka sällan och med rätt produkter

Vatten är synonymt med rengöring för många; man tänker att det inte blir rent om det inte är blött. Det är en förödande tanke vad gäller ett parkettgolv - och det är det oavsett vilken ytbehandling som finns. Det kan vara lack, det kan vara olja eller exempelvis hårdvaxolja: använder du för mycket vatten - eller våttorkar för ofta - så tar detta ut en tullavgift där ditt golv kan bli fläckigt, fult och helt enkelt tappa både glans och skönhet.

Hur ofta då? Vi skulle säga att du ska våttorka ditt parkettgolv som allra mest någon gång i månaden och att du då också dels ser till att använda väldigt lite vatten - vrid ur moppen rejält, den ska som mest vara fuktig - och att du undviker rengöringsmedel med starka kemikalier.

Vanlig grönsåpa är det som gäller och vill du ha extra trygghet så kan du också besöka en bygghandel och investera i produkter speciellt framtagna för just våttorkning av parkettgolv. Det senare innebär då även att du får rådgivning gällande den ytbehandling du har på din parkett. Även där finns det speciella produkter beroende på om du har lack, hårdvax eller olja. Men vanlig såpa är annars ett bra alternativ som fungerar.

 

29 Jun 2022