Har du funderat på att lägga in ett nytt golv och vill ha ett sådant som står emot tidens tand? I så fall kan ett furugolv vara något för dig.
Trägolv i furu
Furu är ett träslag med många fördelar och det används till allt från att bygga möbler vidare till just golv. Furu har under senare år behandlats lite styvmoderligt, men nu på slutet har åter ett uppsving börjat synas.
Det senare bör du ta hänsyn till. Du kanske har ett äldre furugolv i din bostad och tycker att detta inte alls fyller den estetiska delen på det sätt du önskar. Av den anledningen så har du börjat snegla mot andra golv. Vårt råd är att du vilar på hanen i denna fråga: furugolv börjar dels återigen bli heta och dels så går de också att förändra.
Genom att slipa upp ditt gamla furugolv så får du också en möjlighet till förändring där en efterföljande ytbehandling kan ge dig stora estetiska fördelar. Det bör du vara medveten om ifall du tröttnat på det gamla furugolvet i hemmet. Det går att förändra, och mycket tyder på att det åter börjar bli en het detalj rent inredningsmässigt.
Fördelar med furugolv
Den stora fördelen med furu är att det är ett prisvärt material. Något som förklaras av att tall är det näst vanligaste träslaget i Sverige - näst efter gran. Det finns helt enkelt ett väldigt stort utbud av furu och i och med det så sjunker också priserna.
Det finns fördelar med furugolv även i övrigt. En av de stora handlar om känslan. Det är ett golv som i sig ger värme och som är skönt att sätta ned fötterna på. En känsla som dessutom kan förstärkas ytterligare genom att man installerar golvvärme.
Vid ett furugolv - och vid andra trägolv - så finns det en uppsida i att använda golvvärme. Jämför man med exempelvis klinkers så har trä en förmåga att fördela värmen jämnt över hela golvytan. Dessutom så håller trägolv värmen längre också. Vi skulle rekommendera en professionell installation för bästa effekt.
Vilken ytbehandling och struktur ska golvet ha?
Vad gäller ytbehandling och struktur på ett furugolv så finns det egentligen hur många alternativ som helst. Många väljer att betsa sina golv, men även olja och lack tillhör favoriterna då svensken gör sitt val. Under senare år så har även hårdvaxolja slagit igenom på en bred front. Hårdvaxolja fungerar som ett alternativ lite mellan olja och lack: det ger samma värme som olja, men har samtidigt mycket av de skyddande egenskaper som lack ger. En bra mellanväg att ta.
Strukturen är ytterst individuell. Väljer du exempelvis en borstad yta så får du en mer rustik och genuin känsla i rummet. Det blir ofta mer personligt då den borstade ytan ger ett unikt uttryck tack vare sin speciella karaktär och struktur. Väljer du en hyvlad yta så helt slät yta att sätta ned fötterna på, vilket naturligtvis är skönt.
Var ska golvet ligga?
En viktig sak att tänka på om du ska investera i ett furugolv är var det ska ligga. Olika rum slits olika mycket. Furu är ett mjukt träslag och betydligt mjukare än exempelvis ek. Detta gör att man bör vara försiktig med att lägga in ett furugolv i exempelvis hallen där slitaget är som allra störst.
Oavsett vilken ytbehandling du väljer så kommer träet ändå att vara mjukt och känsligt för exempelvis tappade föremål samt exempelvis grus och sten som pressas in av tunga fötter.
Om du vill ha furugolv i hallen så är rådet att du, så att säga, motar Olle i grind. Se till att det finns mattor i anslutning till entrén och se till att du hela tiden håller efter i syfte att minska slitaget.