Laga och måla slitet altanräcke

Ett hus behöver målas ungefär vart tionde år. Altanräcke behöver målas lite oftare då de utsätts för väder och vind från två håll. Nedan följer en guide i hur du går tillväga för att måla och laga ditt slitna altanräcke.

Bra förutsättningar för att måla

Den bästa tiden att måla utomhus är sen vår eller tidig höst. Det ska vara varmt och torrt i luften. Temperaturen bör vara över 10°C och det ska inte vara risk för för några kraftiga regnoväder. Måla helst inte direkt solljus då det kan göra att färgen bubblar sig.

Ta bort trasiga brädor

Det första du behöver göra är att se hur altanräcket ser ut. Var det väldigt länge sedan det målades kanske vissa delar har hunnit att ruttna. Ruttna brädor måste ersättas med nya. Använd en kofot eller en hammare för att slita bort de gamla brädorna om de sitter med spik, annars kan du skruva bort dem.

Åk till din närmaste byggvaruhandel och köp nya passande brädor. Ta mått innan så du vet vad du skall ha. Det kan vara en god idé att köpa färdigmålade då du annars måste vänta en säsong innan du målar det nya träet. Man måste vänta för att träet ska hinna torka upp. Träet får inte ha en ha högre fuktkvot än 16%. För att vara säker på att träet är torrt kan du hyra eller köpa en fuktighetsmätare hos din färghandlare.

Åk till färghandlaren

Besök din lokala färghandlare och köp allt det som du kan tänkas behöva till målningen. Se till att skaffa bra penslar och gott om färg, då blir det både roligare att måla och ett finare resultat. Det kan vara praktiskt att ha mätt upp arealen på ditt räcke så du vet ungefär hur mycket färg som behövs. Se även till att köpa färgskrapa, slippapper, slipkloss, skyddskläder, täckpapp och tråg till färgen om du inte redan har det.

Tvätta och skrapa altanräcket

När du tagit bort de ruttna brädorna kan du fortsätta med att tvätta staketet med målartvätt. Låt det torka. Slipa och skrapa sedan bort den gamla färgen. Du behöver inte ta bort all färg men försök få bort så mycket som möjligt. Färgen som sitter kvar ska slipas matt så att den nya färgen fäster.

Måla och laga räcket

Nu är det dags att måla. Täck altangolvet så att du inte får fula märken på det. Ta på dig plastskydd på skorna. När man har skor på sig kan man kliva i färg utan att man känner det och sedan gå över altangolvet och smutsa ner. Med plastöverdrag så sparar du både dina skor och altangolvet. Ha några tygtrasor och såpvatten redo om det blir kladdigt trots vidtagna åtgärder.

Börja med att måla med en primer eller grundfärg. Följ tillverkarens råd. När primern har torkat kan du skruva fast de nya färdigmålade bitarna och laga räcket. Efter det målar du hela räcket med färg som är avsedd att användas på trä utomhus. På så sätt kommer de nya bitarna smälta in bättre med de äldre delarna av räcket. Sätter du på dem efter att du målat klart kommer de antagligen ha en annan vit nyans.

Har du köpt virke som är impregnerat men omålat så måste du vänta 4-6 veckor för att träet ska torka innan du målar dem. Som vi skrivit innan bör inte träet ha en fuktighetskvot som överstiger 16%. Då är det bäst att du sätter fast plankorna efter att hela räcket är helt målat med både grund- och täckfärg.

Håll ditt altanräcke fint

Det är lätt hänt att altanräcken blir smutsiga eller får påväxt. Du kan passa på att tvätta av altanräcket när du ändå tvättar altangolvet. Vanligt ljummet vatten och såpa räcker bra. Använd inte högtryckstvätt.

 

22 Aug 2022