Golv i redskapsbod - tips och råd

Lägga golv i redskapsboden

Det kan vara bra att fundera på vad du skall ha redskapsboden till innan du börjar bygga den. Kommer den ha värme och vatten? Om man tänker att det är en enklare redskapsbod där du kanske ställer in gräsklipparen och förvarar olika trädgårdsredskap så är ett massivt trägolv av vanliga plankor tillräckligt. Massivt trä klarar fukt och kyla bättre än många laminat och plastgolv. Utan plastisolering och plastmaterial så kan boden “andas”. Man skall vara försiktig med hur man isolerar ouppvärmda utrymmen då det lätt kan bli problem med fukt. Trägolv i den här typen av miljö rör sig mer än trägolv inomhus så tänk på att ha lite rörelseutrymme för golvet när du lägger det.

Handlar det om en lite mer inredd redskapsbod med indraget vatten så behöver du se till att ledningarna i boden inte fryser och sprängs. Då får du använda dig av vanliga isolationstekniker och även ha någon typ av värme, ett eldrivet element räcker oftast gott. Om redskapsboden skall användas för till exempel plantering av växter så är det bra om golvet är relativt vattentåligt. Här gör sig ett laminat- eller plastgolv sig bättre än ett massivt trägolv.

Om redskapsboden skall användas för att hantera starka kemikalier så kan ett massagolv i epoxi, akryl eller polyuretan vara lämpligt. De är väldigt tåliga och klarar av de flesta kemikalier. Akrylgolv härdar snabbt och kan även läggas vid låga temperaturer direkt på trä eller betong.

Ifall du är osäker på om du skall isolera boden eller inte så kan det iallafall vara klokt att isolera golvet då det är svårare att göra i efterhand. Det är dock inte lika svårt att isolera väggar och taket, det görs lätt inifrån.

Gör din färdigbyggda redskapsbod personlig

Även om du köper din bod färdigbyggd så kan du bygga om och anpassa den efter dina behov och din smak. Du kan se den som en grund som du sedan bygger vidare på. Många redskapsbodar har inga fönster. Det är antagligen för att tjuven inte skall bli intresserad av dyra borrmaskiner och andra verktyg som kan finnas därinne. Om det är så att du skall arbeta inne i boden så kan det vara värdefullt för dig med ett visst dagsljusinsläpp, fundera därför på om kanske ett takfönster kan fungera. Ifall du inte har några värdefulla föremål i boden såsom cyklar eller gräsklippare kan du sätta in vanliga fönster utan större risk.

Golv och väggar går också att variera. Om det är en plåtbod så är det vanligt att de kommer utan golv, då är det bra att bygga en trästomme inne i boden som gör att du kan lägga ett golv. De flesta vill inte heller sätta upp krokar direkt på plåten då det innebär att man behöver göra hål i den. Funderar du ändå på att bygga ett golv så kan du lika gärna låta några reglar gå upp från det så att du har något att fästa dina krokar på.

Inredning i en redskapsbod

När boden blivit klar så behöver den inredas. En bod kan användas till hur mycket eller hur lite som du vill. Om du har byggt ett litet skjul så får du kanske inte plats med så mycket mer än just dina redskap. Ett bra sätt att utnyttja ytan maximalt är bygga om en takhängd tvätthiss som du kan lägga och hänga redskap på. Se bara till att linorna håller för tyngden som du lastar på.

Överväg att sätta upp en arbetsyta i redskapsboden. Det kan vara bra att ha en oöm plats att kunna såga till träbitar eller plantera växter på. Idag finns flera mindre snickarmöbler som enkelt går att ställa undan när man är klar med dem.

Om du har vatten indraget till redskapsboden så behöver du en diskbänk. Det finns många billiga begagnade diskbänkar i rostfritt stål att köpa på blocket och liknande auktionssajter. Den typen av diskbänkar ger ett rustikt intryck som gör det trivsamt att arbeta där.

 

1 Dec 2021