Golv utan lister

Ett golv utan lister ger ett minimalistiskt och stilrent intryck. Att ha ett golv utan lister går väldigt bra i alla material utom trä där det kan behövas speciallösningar och uppfinningsrikedom.

Ett trägolv behöver kunna röra sig och en list gör att det finns några millimeter där träet kan växa och krympa med årstiderna. För att ge golvet samma möjlighet utan list behöver man lägga golvet först och sedan sätta en en gipsskiva ovanpå golvet. Då finns det möjlighet för golvet att röra sig under gipsväggen istället.

Om man vill ta bort de lister som man har hemma så måste man vara beredd på att montera lite tjockare gipsskivor på alla väggar som sitter i det berörda rummet med trägolv. De flesta väljer att inte göra så eftersom det gör att rummet blir mindre.

Akrylgolv ger mjuka övergångar

Förutom att låta träet röra sig så skyddar även golvlister väggen mot stötar. En lackad vägglist är betydligt mycket tåligare än en målad vägg och står emot skvätt och hårda stötar med dammsugaren.

Är man ute efter något lite annorlunda som ger väggen visst skydd men inte innebär en list så kan man överväga ett massagolv såsom akryl. Det går att dra upp en bit på väggen och skapar på så sätt en mjuk och skyddande övergång.

De golv som inte har en träkärna som rör på sig kan man installera utan att ha en list. Vissa golvläggare plockar inte ens bort den listen som sitter när de lägger in en vinylmatta eller liknande golv.

Annorlunda golvlistlösningar

Istället för att ha en vanlig trälist finns det andra lösningar som kan ge ditt golv och din bostad en spännande och minimalistisk karaktär. Du kan till exempel ha en metallist, det är tåligare än trä och ger ett helt annat uttryck. Metallister finns att få i flera olika färger.

Utformningen på golvlisten går också att vara kreativ med. Om du har en trekantig list som läggs mot väggen på ett sätt där det inte blir någon “hylla” och målar den i samma färg som väggen så kommer de nästan smälta ihop. Man kan också välja en list i samma material som golvet, även en sådan lösning uppfattas som diskret och gör att golvytan upplevs som större.

Listerna kan också fungera som mer än just bara lister. Idag finns ihåliga lister som kan gömma fula kablar. På marknaden finns även lister med infällda ljus. Det kan vara praktiskt för barnfamiljer men är också en effektfull och spännande inredningsdetalj.

Golvlist eller golvsockel - Vad är skillnaden?

Det är egentligen samma sak. List kan användas om olika tunnare träbitar i olika höjder såsom taklist, bröstlist, dekorlist, krönlist, dörrlist eller fönsterbordlist. Sockel har samma betydelse som bas och är en term som ofta dyker upp när man till exempel pratar om basen som en staty står på. Golvsocklar är vanligtvis i materialen plast eller trä men om det är ett klinkergolv eller liknande så är det inte helt ovanligt med en list i samma material.

Gör tvärtom - stuckatur

Vill man gå helt emot det minimalistiska skall man satsa på stuckatur. Stuck är ett samlingsnamn på dekorativa och skulpturala gipsformationer som man sätter på tak och väggar för att ändra väggens struktur. När stuck tillämpas på det sättet kallas det för stuckatur. Man kan hitta stuck från hela världen, det är vanligt förekommande i såväl europa som i mesopotamisk- och islamisk arkitektur. Olika tider har bjudit på sina stuckaturvariationer, man har hittat tidig stuck i Tutankhamons gravkammare.

 

5 Jan 2022