Golvtrender 2022

Vad är det vi vill ha för golv i våra bostäder 2022? Golven under våra fötter genomsyras av samma tankegångar och trender som vi ser på många håll. Miljövänligt och hållbart är präglar både inredning och mode just nu.

Rustik industri

En ny och spännande variant av den rustika trenden kommer 2022. Vi letar efter den råa känslan och tar inspiration från industrigolvet. Betonggolv eller golv i betongkompositmaterial kommer starkt under året. Polerade betonggolv är snyggt i såväl hemmiljö som på kontor men det kräver sin fastighet eller bostad för att göra sig sätt. Betongkomposit är lättare att inreda med. Terrazzogolv, till exempel, gör sig fint i de flesta hallar, badrum, kök och såklart även på uteplatsen.

Betonggolv är mycket tåliga men de har inte mjuka eller har några bra ljuddämpande egenskaper och lämpar sig inte i barnrum. Även om betonggolv är slitstarka så behöver de viss omvårdnad och behöver en ytbehandling för att hålla riktigt bra. Det finns flera olika behandlingar som ger olika karaktär. Några av dem är dammbindningsmedel, olja och såpa.

Mönster och mjuka pasteller

Att kombinera grått med puderrosa eller ljusa gröna toner har vi sett i några år nu. 2022 så fasas det gråa ut allt mer och in kommer svala pasteller i krämiga, svala och neutrala färger. Den här trenden har plockats upp av många golvtillverkarer och vi ser framförallt plast- och laminatgolvsproducenter som erbjuder den här färgskalan.

Pastelltrenden går alldeles utmärkt att kombinera med en annan av årets trender - mönstergolvet. Vinyl, linoleum och plastgolv lämpar sig att skära till och göra helt unika mönster av. Om du inte vill vara riktigt så kreativ kan du välja ett golv med ett färdigtryckt golv eller ett som har färdigklippta bitar. Här kan man låta sig inspireras av 50- talets rutor eller psykedeliska 60- och 70- tals mönster. Idag kan du få tag på miljövänliga vinyl, linoleum och plastgolv utan skadliga ämnen som BPA och DPE.

Japanska influenser

Hållbarhetstänket är något som länge varit en del av den japanska inredningen där man gärna väljer klassiska och naturnära material. Sedan några år tillbaka finns begreppet “japandi” som är en minimalistisk stil där man förenar skandinaviska och japanska designelement. Ett annat begrepp som vi blev bekanta med förra året var skogsbad, eller “shinrin-yoku” som det heter på japanska. Både japandi- och skogsbadstrenden gör markanta avtryck i hur vi bygger och inreder våra hem 2022. Låt naturen följa med dig hem och in i din bostad.

Trägolv är snyggt och tidlöst. Nordiska träslag såsom furu, gran och björk är trendigt och samtidigt något som du med alla säkerhet kommer glädja åt i flera decennier. Trägolv är en bra bas som låter dig leva ut din kreativitet på andra områden. Mönstergolv går även att skapa med trä såsom till exempel fiskbensparkett. Ett massivt trägolv är en investering som går att förnya genom att slipa av och behandla på olika sätt. Något som dock är viktigt att tänka på när du köper ett nytt trägolv är att träet t skall komma från en miljöcertifierad skogsplantering och hanterats på ett sätt som inte skadar varken djur, människor eller natur.

Återbruka dina golv

Ett ekonomiskt och miljövänligt sätt att inreda är helt enkelt att ta hand om det som man redan har. Kanske du redan har ett vackert trägolv? Då kan du slipa ner det och göra en ny behandling som gör att golvet blir som nytt. Trägolv går också att måla på om du är sugen på att prova mönstertrenden.

Något annat som går att måla på är plast-, vinyl- och linoleumgolv. Idag finns det bra och slitstarka färger som gör att du enkelt kan förnya dina golv utan att behöva köpa en nya matta. Mönster kan du enkelt skapa med maskeringstejp. Här är det bara fantasin som sätter gränser. När du målar ditt golv kan du få exakt den kulören och det mönstret som du vill ha.

 

2 Feb 2022