Rengöra fettfläckar på trägolv

Kan man rengöra fettfläckar på trägolv?

Ett trägolv är ett av de mest populära golv som finns. Trä är ett material som skänker harmoni, som skapar personlighet och karaktär och genom att exempelvis välja ett parkettgolv i mönster då får man också lite estetisk höjd i rummet. Det negativa med trä handlar emellertid om skötsel och underhåll. Vad händer om man tappar något som repar golvet eller om man spiller ut exempelvis fett i någon form?

Trägolv är ganska känsliga. Beroende på vilken ytbehandling man har så blir också trägolvet olika motståndskraftigt. Ett starkare ytbehandling - lack, exempelvis - klarar hårdare smällar och mer spill. En lite mer känslig ytbehandling i form av olja ger inte alls lika goda förutsättningar att parera spill och smällar. Den ytbehandling väljer man mestadels av rent estetiska skäl.

Det är också något att tänka på i samband med att man lägger in ett trägolv: var ska golvet vara och hur ser slitaget ut i det rummet? Ett trägolv i vardagsrummet slits mindre än vad ett trägolv i barnrum eller - kanske framförallt - hallen gör. Värt att tänka på.

Allmänna råd för fläckborttagning

Ta bort eventuella fläckar redan innan de hunnit torka in i behandlingen och eftertorka om nödvändigt försiktigt med rent vatten. Se till att trasan du använder är ordentligt urvriden, oljade trägolv kan lätt skadas av för mycket och för hett vatten. Var väldigt försiktig när du använder starka rengöringsmedel som perkloretylen, thinner, aceton och T-sprit då de lätt kan skada ett oljat trägolv. Obeservera att även lätt slipning med stålull och skurnylon kan repa och skada behandlingen.

Så tar du bort fett och andra fläckar från lackade trägolv

Typ av fläck:

Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, te, läsk, saft, vin, öl, ägg, urin läsk, saft, vin, öl, ägg, urin

Behandling:

Använd ett neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel utan ammoniak utspätt i ljummet vatten.


Typ av fläck

Asfalt, gummi, olja, skokräm, sot, svårare fläckar av choklad och fett

Behandling:

Tvättnafta, lacknafta


Typ av fläck:

Färgkritor, läppstift, tusch

Behandling:

T-sprit 50%


Typ av fläck:

Stearin, tuggummi

Behandling:

Kylspraya eller lägg en plastpåse med isbitar på fläcken. Skrapa sen försiktigt (ej vasst).


Typ av fläck:

Blod

Behandling:

Kallt vatten


Kontakta oss om du känner dig minsta osäker på hur du ska behandla fläcken. Genom att anlita professionella golvslipare kan du vara säker på att du fläckborttagnigen sker på ett fackmannamässigt sätt som skyddar golvet.

4 Jul 2021