Rengöra fettfläckar på trägolv

Kan man rengöra fettfläckar på trägolv?

Ett trägolv är ett av de mest populära golv som finns. Trä är ett material som skänker harmoni, som skapar personlighet och karaktär och genom att exempelvis välja ett parkettgolv i mönster då får man också lite estetisk höjd i rummet. Det negativa med trä handlar emellertid om skötsel och underhåll. Vad händer om man tappar något som repar golvet eller om man spiller ut exempelvis fett i någon form?

Trägolv är ganska känsliga. Beroende på vilken ytbehandling man har så blir också trägolvet olika motståndskraftigt. Ett starkare ytbehandling - lack, exempelvis - klarar hårdare smällar och mer spill. En lite mer känslig ytbehandling i form av olja ger inte alls lika goda förutsättningar att parera spill och smällar. Den ytbehandling väljer man mestadels av rent estetiska skäl.

Det är också något att tänka på i samband med att man lägger in ett trägolv: var ska golvet vara och hur ser slitaget ut i det rummet? Ett trägolv i vardagsrummet slits mindre än vad ett trägolv i barnrum eller - kanske framförallt - hallen gör. Värt att tänka på.

Så här får du bort fett från ett trägolv

Samtidigt så händer olyckor. Det går inte att leva ett liv utan att små olyckor sker och då golvet trots allt är den yta som agerar mottagare för tappade föremål och spill så får man räkna med att det kommer att hända saker.

Kan man exempelvis ta bort en ful fettfläck från ett trägolv? Ja, det kan man - men lätt är det inte. Det finns av den anledningen starka argument till varför exempelvis ett kök kanske ska ha ett annat golv än just trä - och definitivt ha någon typ av matta vid matbord och vid arbetsytan. Fett är svårt att få bort från nästan alla golv, men på trä så ökar svårighetsgraden markant. Vi går igenom några trick som kan fungera:

  • Bakpulver. Strössla lite bakpulver över fettfläcken och låt det dra in under en halvtimme. Ta sedan en fuktig trasa och gnugga försiktigt.

  • Potatismjöl. Samma sak som normalt fungerar då det handlar om fett på tapeter kan fungera på ett trägolv. Häll på potatismjöl - som har en absorberande förmåga - på fläcken och låt det dra. Dammsug och fläcken är förhoppningsvis borta.

  • Blandning bakpulver/vatten. Blanda ihop en tjock pasta av bakpulver och vatten. Låt detta dra över fläcken i någon timme. Torka bort med en fuktig trasa. Klart!

 

4 jul 2021