Slipa parkettgolv – tänk på det här

Om dina parkettgolv börjar se slitna ut så är det antagligen dags för en golvslipning. Gamla tiders massiva parkettgolv kunde i princip slipas hur många gånger som helst. Moderna lamellparkettgolv har däremot ett slitskikt som begränsar antalet slipningar.

Ett parkettgolv kan slipas minst 2 gånger

Men även om antalet slipningar är begränsat så tål de flesta moderna parkettgolv minst två, och ofta tre slipningar. Och med tanke på att de behöver slipas så sällan så kan de ofta hålla flera decennier. Dessutom har lamellparkett många andra fördelar, som till exempel att de är mindre känsliga för fuktrörelser och känns stabilare. En annan stor fördel är att de är lätta att lägga och kostar betydligt mindre än ett massivt parkettgolv.

Så vet du om ditt parkettgolv kan slipas

Om du själv köpt och lagt ditt parkettgolv så fick du antagligen vid köpet reda på hur många gånger det kan slipas. En golvslipning tar bort ungefär 1 mm av slitskiktet, så har du köpt ett golv med ett slitskikt på 2,5 mm, vilket är vanligt, så kan golvet slipas två gånger utan problem. Har du köpt ett golv med ett tjockare slitskikt kan du följaktligen också slipa det fler gånger.

Om du flyttat in in en bostad där det redan ligger parkettgolv så kan det vara knepigare att ta reda på om golven går att slipa. Enklast är förstås att, om du har möjlighet, fråga den som sålde bostaden till dig vad de vet om golven. Om du är osäker så kan vi hjälpa dig genom att titta och känna på golven och göra en provslipning av en mindre synlig del av golvet.

Slipa golvet själv eller anlita proffs?

Det går att hyra en golvslipmaskin och slipa ett parkettgolv själv, även om man inte är utbildad. Men det är inget vi rekommenderar, om du inte redan har vana av att använda en golvslipmaskin och vet hur den ska manövreras. Det är lätt att tappa kontrollen över maskinen och orsaka skador på golvet. Just med lamellparkett, där man vill vara så ekonomisk som möjligt med hur mycket av golvet man slipar bort, så är detta extra viktigt.

När vi slipar parkettgolv så gör vi det på ett sätt som bevarar så mycket som möjligt av golvet, så att det ska kunna hålla för fler slipningar i framtiden. Dessutom behöver du inte oroa dig för skador på golvet. Vi använder oss av moderna golvslipningsmaskiner och den golvslipning vi utför är helt dammfri, vilket gör att du slipper damm i hela lägenheten, och dessutom att vi kan börja behandla golvet så fort slipningen är klar.

Vi hjälper dig slipa ditt parkettgolv

Vi slipar och ytbehandlar ditt parkettgolv i Stockholm med moderna metoder och till ett bra pris. Om du är osäker på om ditt parkettgolv kan slipas så kommer vi utan kostnad hem till dig och gör en bedömning. Därefter får du en offert du kan ta ställning till i lugn och ro. Har du ROT-avdrag kvar att utnyttja så tar vi självklart hand om den biten också och drar av beloppet redan på offerten så att du tydligt ser vad golvslipningen kommer att kosta dig.

Ge dina parkettgolv den kärlek de förtjänar och anlita oss proffs för golvslipning redan idag!

 

19 Apr 2021