Täta sprickor i trägolv

Kan man täta sprickor i trägolv?

Då man talar om sprickor i trägolv så finns det ofta två olika svar att använda sig av gällande tätning. Det vanliga handlar om det uppenbara: man har ett gammalt trägolv som under en längre tid drabbats av vardagens olika utmaningar. Barnen leker på golvet, man tappar något på ytan, en möbel skrapar upp ett sår och så vidare. Dessutom så är trä ett levande material som rör sig utifrån temperatur och fukt.

Allt detta kan skapa sprickor och sådana kan vara ytterst förfulande. Det bästa lösningen för att komma till bukt med detta problem är att ta tjuren vid hornen och anlita ett företag för en golvslipning. Genom en golvslipning så tas det förfulande övre lagret bort och därefter så appliceras en ny ytbehandling som både skyddar golvet och höjder det rent estetiskt.

En golvslipning idag är ett enklare och billigare projekt än tidigare. Enklare som en följd av att den är dammfri - dagens maskiner suger effektivt upp lejonparten av dammet direkt - och billigare som en följd av rot-avdraget.

Vill du göra jobbet själv så kan mindre sprickor tätas med hjälp av fogmassa anpassad för trägolv. Handlar det om en enskild planka som har ett större, fulare jack så kan en rekommendation vara att plocka bort denna och ersätta den med en ny. Utmaningen för dig i det fallet ligger i att hitta en planka som har samma nyans och färg som övriga golvet. Annars kan det lätt bli mosaik över det hela. Ett tips är att besöka snickare eller någon återförsäljare av begagnat byggmaterial för att se om dessa kan hjälpa dig.

Nåta golvet - så gör du

De andra sprickor i ett golv som vi nämnde i textens början handlar om undergolv. Idag är det inte ovanligt att se att privatpersoner river ut någon gammal matta eller något äldre golv för att ersätta detta. Under det golv man river ser man ett trägolv i form av plankor som har ett ganska stort mellanrum mellan sig. Detta blir högintressant då det påminner om ett av de mest populära golven idag: ett skeppsgolv.

Golvet i fråga är emellertid inte tänkt att använda som ett ordinarie golv - det är ett rent undergolv. Vill man - som många gör - förädla det genom att slipa och olja in det så krävs det också att de stora mellanrummen tätas lite. Detta kallas för att nåta. Detta kan göras på två sätt. Det ena är klassiskt och innebär att du anlitar en golvläggare som använder sig av en äldre teknik där tjära och slipdamm utgör materialet. Det andra innebär att du själv använder dig av en svart latexfog och fyller igen gliporna mellan plankorna. Var noga med att torka av så att ingenting hamnar på träet bara. Det kan vara svårt att få bort i efterhand.

 

14 Jun 2021