Trägolv ask - en genomgång

Trägolv ask - användning och genomgång. Är ett trägolv av ask ett bra val eller ska man snegla åt något annat träslag? Ask är ett väldigt bra val och det är definitivt ingen slump att det idag är ett av de mest sålda trägolven på marknaden.

Ask har egenskaper som gör det perfekt att använda på golvet. I och med att ett golv är det ytskikt som slits allra tydligast i hemmet - genom dina steg, tappade föremål, barnens lek, tunga möbler etc - så blir hårdheten en faktor att ta hänsyn till. Ju hårdare golv man har - desto mindre risk blir det för skador av exempelvis ett tappat föremål.

Ask är ett av de hårdare träslagen som säljs i Sverige och redan där har man alltså gjort ett bra val. Att man dessutom kan slipa och i övrigt underhålla ett trägolv av ask är en annan fördel.

Vad gäller ask som val för ett trägolv så finns även en annan fördel. Rent miljömässigt så gör man oss alla en tjänst genom att välja ask. I Sverige så har vi ett välmående bestånd av ask - det är vårt tredje vanligaste, ädla lövträd - och genom att använda detta träslag så minskar man dels på påverkan på miljön i och med att ask produceras genom ett kontrollerat skogsbruk och dels också på de längre transporter som bidrar till högre utsläpp. Det är så tillvida ett lokalt val som gör skillnad.

Ett ljust träslag med unik personlighet

Rent estetiskt så är ask ett spännande träslag som bäst lämpar sig som parkettgolv. Ask bjuder på en väldigt unik ådring och detta gör att nästan alla golv blir unika och får ett helt eget uttryck. Något som också förstärks ytterligare genom att träslaget är ljust och - i ytveden - nästan vitt. Detta medan kärnvirket å sin sida pendlar mer åt det grå, nästan ljusbruna hållet.

Ask ger dessutom en fördel i att det åldras på ett vackert sätt. I takt med tiden så intar en parkett av ask nästan en nyans som påminner om halm. Kort sagt: du får ett golv med ett helt unikt uttryck och med egenskaper som få golv kan matcha.

Ask - ett segt, flexibelt virke

Utöver den hårda ytan så finns nämligen även andra egenskaper som gör att ask lämpar sig synnerligen bra för att använda som golv. Virket är segt, men samtidigt också väldigt flexibelt och lätt att jobba med. Detta gör att det är ett hållbart golv som klarar hårda tag under många år innan man behöver agera och innan det är dags för underhåll. Väljer du ett mjukare golv - gran eller tall - så kommer du att tvingas arbeta lite hårdare för att upprätthålla estetiken. Ask är mer beständigt och inte alls lika krävande.

Ser man till andra användningsområden för träslaget ask så blir segheten och hårdheten talande. Ask används för att tillverka exempelvis ringar, ribbstolar och andra redskap för gymnastik. Redskap som, dag ut- och dag in, ska klara av påfrestningar och hårda tag. Det säger en hel del och ger en bra förklaring till varför just ask lämpar sig ypperligt att lägga som golv.

 

Professionell golvslipning med stor valfrihet
5 Mar 2021