Trägolv ceder – en genomgång

Funderar du på att skaffa ett golv i cederträ? Ett bra val – detta träslag har en rad fördelar som gör att det fungerar utmärkt när det är dags att lägga ett nytt trägolv,

Dels är cederträ ett mycket vackert träslag, i en färgskala som varierar naturligt i bruna, gula och röda nyanser som ger en hemtrevlig atmosfär i de flesta hem. Ett golv i cederträ är dessutom mycket tåligt och kan hålla i många år om det tas om hand på rätt sätt. Det finns golv i cederträ som har hållit hög kvalitet i över 50 år. Det behöver inte behandlas får att hålla längre, däremot kan oljning eller vaxning för att färgen ska behållas.

Ceder får vacker patina med tiden

Men precis som många trägolv så har ceder den fördelen att det får patina med tiden och blir vackrare och vackrare. När träet åldras så får den en vacker, silvergrå ton. Men hur denna vackra patina skapas beror på vilket väderstreck det ligger. Det åldras snabbast om solen ligger på och långsammare i skuggiga lägen.

Med ändspontade bräder till panel för snygg löpande skarvning, mindre spill och snabbare montering av ditt nya golv.

Trägolv av ceder står emot röta mycket bra

Cederträ är ett hårt träslag som står emot röta mycket bra och passar därför mycket bra att använda inom golvläggning. En annan egenskap som är typiskt för cederträ är att det har en ganska stark doft när det är nybehandlat. När produkten är nytillverkad så luktar den alltså starkt, men det avtar med tiden och blir mild och behaglig. Doften ger cederträ en av dess starka fördelar, att den motverkar förekomst av olika skadedjur, exempelvis i en garderob. Några av de skadedjur som ceder fungerar avvisande emot är mal, silverfiskar och pälsängrar. Det kan vara mycket värt att ha cederträ i huset för att minska angrepp av dessa skadedjur.

Absorberar fukt mycket bra

En annan stor fördel med cederträ är dess förmåga att absorbera fukt vilket är till stor nytta i golvsammanhang. Tåligheten mot fukt är alltså mycket stor jämfört med vissa andra träslag, men man bör ändå behandla cedergolv med varsamhet och inte låta vatten stanna på golvet under längre perioder.

Anledningen till denna starka motståndskraft är att materialet innehåller naturliga syror som ger virket ett starkt rötskydd i många år. Det är detta syre som gör det till ett väldigt kraftigt, hållbart och underhållsfritt golvvirke. Det är dessutom ett stumt virke utan kåda. Det leder till att det inte spricker eller vrider sig som många andra träslag gör vid påfrestningar.

Där har du några av de starka fördelarna med att lägga ett golv i cederträ.

 

Professionell golvslipning med stor valfrihet
17 Mar 2021