Trägolv gran – skötesel och ytbehandling

Skötsel och ytbehandling av trägolv av gran

Gran är nog vårt lands allra mest klassiska golvmaterial, något som är lätt att förstå om man ger sig ut i de svenska skogarna. Men hur vanligt det nu än varit med grangolv genom seklerna, så är trägolv av gran idag ganska så sällsynta.

Svenska grangolv går idag mest på export, men det går fortfarande relativt lätt att få tag på vackra och hållbara grangolv hos svenska kvalitetshandlare. Varför ska man då välja gran framför vanligare träslag som exempelvis furu? En anledning är utseendet. Medan granen visserligen har fler kvistar än furu så är de mindre och ger ett karaktäristiskt och mycket dekorativt utseende. Gran är dessutom ljusare och saknar den röda kärna som furu har. Liksom furu är gran även ett mycket tåligt och hårt träslag, här slår faktiskt gran furu med viss marginal.

Så här tar du hand om ditt grangolv

Gran är ett hårt träslag och grangolv är generellt väldigt tåliga. Som med alla trägolv är dock grangolv känsliga för vatten, och framför allt varmt vatten kan ge grangolv ett tråkigt grått utseende. Dammsug ditt grangolv regelbundet och avlägsna grus och större smutsansamlingar direkt. Med jämna mellanrum ska du även våttorka golvet med ytterst lite vatten och lite såpa. Använd kallt vatten.

Vad gäller ytbehandling så klarar grangolv alla typer av behandlingar, så det är upp till ditt eget tycke och smak vad gäller utseendet som fäller avgörandet. Här tänkte vi nämna två ytbehandlingar som är mycket populära just på gran, en klassisk och en modern.

Såpat grangolv

Att såpskura sitt grangolv ger det ett vackert ljust utseende och gör det dessutom mycket slittåligt. Behandlingen är billig men tar både tid och en hel del arbete i anspråk. De flesta som såpbehandar sina golv tycker dock att det är värt det.

För att skapa ett såpskurat trägolv ska golvet först mättas med såpa som får torka in. Sedan skuras det i omgångar med kallt vatten. Den intorkade såpan skapar ett skyddande lager i träytan och när man skurar med vatten så tas en del av såpan upp och gör rent golvet. Ju mer man skurar, desto vackrare och mer hållbart blir golvet. Att skapa ett perfekt såpaskurat grangolv kan ta flera år, men det är det som sagt värt tycker de flesta!

Hårdvaxoljat grangolv

Hårdvaxolja är en relativt modern typ av ytbehandling som kombinerar det bästa av två världar. Medan vaxet i hårdvaxoljan ger golvet en tålig, fuktsäker yta ungefär som lack ger oljan skydd på djupet genom att den tränger ner i träet och hindrar smuts och damm att komma ner. Hårdvaxolja passar utmärkt på grangolv och gör det både vackert och hållbart för en lång tid framöver.

 

Professionell golvslipning med stor valfrihet
1 Apr 2021