Trägolv som tål vatten

Planerar du att lägga in ett trägolv i köket eller badrummet? Då gäller det att tänka efter ordentligt först. Rent generellt så lämpar sig inte trägolv i våtutrymmen, men det finns förstås undantag.

Det går faktiskt att lägga helt vattentäta trägolv som fungerar i kök, badrum och andra våtutrymmen – ja till och med utomhus.

Det finns ett antal aspekter som avgör hur golvet kommer att tåla vatten: hur fogarna är tätade, vilket träslag golvet är tillverkat av samt vilken ytbehandling man väljer. Sedan är det givetvis viktigt att golvet installeras på ett korrekt sätt – helst av en kunnig och erfaren golvläggare.

Skeppsgolv klarar vatten mycket bra

Ett exempel på ett trägolv som tål vatten är ett så kallad skeppsgolv. Det är ett golv med nåtar av trä eller gummi som ofta används på skepp och båtar. Ett skeppsgolv läggs genom att man fyller fogarna med gummi vilket gör golvet fullständigt vattentätt. Golvet kan även ha fogar av trälister, men då är det inte lika vattentätt.

Teak är det absolut bästa träslag om man vill lägga ett skeppsgolv är teak. Det är ett fett träslag som rör sig mindre än andra, något som har stor betydelse i ett fuktigt utrymme. Nackdelen med teak är det höga priset, det kan kosta uppemot 2000 kronor per kvadratmeter. Detta gör att det blir mycket dyrt att lägga ett golv i teak i ett större badrum eller kök.

Ek, ask och merbau är andra goda alternativ

Det finns andra, mindre kostsamma alternativ till teak om du vill lägga trägolv i ett våtutrymme. Ask och ek är vanliga och en uppstickare är merbau som är ett Sydostasiatiskt träslag som är populärt på grund av sin tyngd, hårdhet och rödbruna färg. Utseendet går att varieras mycket beroende på vilket träslag och ytbehandling man väljer.

Olja eller lack är det bästa och vanligaste ytbehandlingarna på skeppsgolv. Oljan ger golvet ett mjukare utseende och skyddar det genom att den tränger ned på djupet. Ett skeppsgolv måste dock oljas flera gånger. Testa vattentåligheten genom att göra ett ”dropptest”, där vattnet blir liggande ovanpå golvytan istället för att tränga in.

Lack ger golvet ett slitstarkt och snyggt ytskikt som passar bra i många badrum. Men lack har en nackdel, får man skador i lacken måste hela golvet. Detta gör lackat trägolv olämpligt i kök där man ofta tappar tyngre föremål. 

 

15 Sep 2021