Träslag som matchar ekgolv

Att blanda träslag är en konst som kräver en viss känsla för färg och harmoni för att det skall bli riktigt snyggt. Det finns några knep som man kan använda sig av för att få ett hem som inte känns för plottrigt.

Traditionellt brukar man säga att ek passar bra ihop med björk, körsbär och valnöt. Det är också en norm att inte blanda för många träslag. Dock kan man se det på andra sätt.
Hur du skall matcha ditt ekgolv med andra träslag beror mycket på hur du ytbehandlat ekgolvet. Ett ekgolv kan ha otroligt många olika utseende och vad golvet har för färgton spelar många gånger större roll än exakt vad det är för träslag.

Välj trämöbler efter färgtemperatur

Många ekgolv har en varm ton och passar därför ihop med andra varma träslag men att bara ha de varma tonerna kan nästan bli kvalmigt. Vitt kan här agera som ett svalkande element som gör att rummet känns fräscht. Balans är ett ledord som alla duktiga inredare använder.
Har du betsat ditt ekgolv så att det fått en kallare ton så skall du istället satsa på trä med samma känsla. Ett massivt trägolv kan slipas ner och behandlas så att det får den karaktären och temperaturen som du vill ha.

Ytbehandling för ditt ekgolv

Den ytbehandling som du väljer till ditt trägolv kommer ge golvet en speciell karaktär och färgton. Även om ytbehandlingar kan göra om så är det ganska omständigt. Innan varje behandling måste golvet slipas av med en slipmaskin, det räcker inte att rugga upp ytan med sandpapper. Var därför noga när du väljer ytbehandling och låt professionella yrkespersoner göra den så blir det bra från början.

Olja

Olja tränger ner i träet och skapar på så sätt en inre barriär mot fukt och slitage. Behandlingen ger en matt och varm yta som ger ett exklusivt intryck. Olja har rykte om sig att vara lite svårstädat och det är bra att vara medveten om. Det som är bra med olja är att man kan punktbehandla skador och slitage som blir utan att behöva slipa ner och behandla hela golvet. Oljade ytor behöver underhållas med jämna mellanrum.

Lack

När man lackar ett golv så skapar man en yta ovanpå träet som gör att träet skyddas. Lackat golv är mycket slitstarkt. Det finns olika typer av lack, både blanka och matta, beroende på vilken karaktär man vill ha. Du kan välja en lack som i princip gör att träet ser helt obehandlat ut. Lack idag gulnar inte men det kan inte hindra träet från att gulna med tiden. Lackade golv är de som kräver minst underhåll.

Hårdvaxolja

Den här typen av olja impregnerar träet och skapar samtidigt en yta ovanpå. Det är ett mellanting mellan olja och lack. Hårdvaxolja påminner i utseendet om olja. Man kan dock använda pigmenterad hårdvaxolja om man vill ha en annan karaktär. Det är bra att veta att vita hårdvaxoljor kommer gulna med tiden. Hårdvaxolja är mer tåligt än olja, dock mindre slitstarkt än lack. Precis som med olja behöver man underhålla hårdvaxoljade ytor, det brukar räcka med att göra en lättare behandling ungefär vart tredje år.

Lövträlut

Vill du motverka att träet gulnar och istället får en kallare gråvit färg så kan lut vara lösningen för dig. Lut ger inte något extra skydd så du måste behandla golvet med hårdvaxolja eller olja för att få det mer motståndskraftigt. Man skall inte lacka lutade golv. Klassisk lut fungerar inte på lövträd, du behöver införskaffa ett speciellt lut, som rent tekniskt sätt inte är lut men, som gör samma sak.

Tack för att du tagit del av den här texten, lycka till med ditt golv!

 

15 Mar 2022