Dags att slipa dina golv? Se till att undvika vanliga misstag vid golvslipning!
Det finns definitivt ett värde i att anlita professionella golvslipare i samband med att golven ska slipas. Det ger dig flera fördelar där en av de största är att det färdiga resultatet kommer att ligga i linje med dina förväntningar. Målet med en golvslipning är att få ett äldre – nött och slitet – golv att se ut som ett nytt. Det är både billigare och ger ett vackrare resultat än att investera i ett helt nytt sådant.
En golvslipning ligger dessutom i linje med de nya direktiven från EU som säger att vi numera ska fokusera mer på att återanvända än att exempelvis återvinna. Ett äldre golv må se slitet ut – men under det översta lagret så döljer sig ofta en skatt som tas fram genom en slipning. Den efterföljande ytbehandlingen gör att golvet får ett nödvändigt skydd samt en värme och lyster som höjer hela det estetiska intrycket av rummet.
En annan fördel med en slipning jämfört med ett nytt golv är att det, så att säga, är färdigt. Det äldre golvet växer inte, det rör inte på sig som en följd av skiftningar i fukt och temperatur och det har skaffat sig en patina. Ett nytt golv är vackert, men det är långt ifrån klart – det har en lång resa framför sig.
Större risker med att slipa ett golv själv
Slipa själv då? Vi har all förståelse för att man som privatperson vill göra saker på egen hand och A) nå den där tillfredsställande känslan man får av att ha klarat av ett projekt och B) spara pengar. Men, då det kommer till golvslipning så bör man vara medveten om att det finns vissa risker inblandat.
Det finns saker som man måste tänka på. Att bara sätta igång och slipa kan stjälpa ett helt projekt. Tänker man på att varje golv har en viss slipmån som minskar för varje slipning så är det än viktigare att hålla tungan rätt i munnen.
Misslyckas man så kan det innebära att man ändå tvingas investera i ett nytt golv och då har man helt plötsligt väldigt stora utgifter att täcka. Överväg hjälp eller åtminstone rådgivning innan din planerade golvslipning går från tanke till handling.
Så ser de vanliga misstagen ut
Vill du slipa dina golv på egen hand så är det fullt möjligt att göra. Du kan säkerligen få till ett bra resultat om du bara ser till att du har tid, använder rätt maskiner samt att du, som sagt, undviker misstagen. Vilka är då dessa? Här följer en liten lista:
- Du kör igång för tidigt! Förberedelse är A och O vid en slipning. Äldre trägolv kan exempelvis ha spikar som sticker upp. Dessa måste slås ner innan du kan slipa – annars kommer maskinen att skadas. Använd en dorn och hamra ner alla spikar som finns. Gå gärna ett extra varv så att du inte missar någon! Tänk även på att täcka för ordentligt. Slipdamm är extremt finkornig och letar sig gärna in i varje vrå och springa i ditt hem. Du bör täcka rejält och använda plast för varje liten öppning. Om möjligt – se till att hyra en slipmaskin som direkt samlar allt damm. Det ger dig en lättare resa.
- Du är inte redo! Det är inte helt lätt att hyra en slipmaskin. Å ena sidan måste du se till att det verkligen finns en sådan tillgänglig – å andra sidan så vill du inte betala en massa pengar i onödan. Taxametern kommer att börja ticka så fort du skrivit under låneavtalet och det är därför viktigt att du har förberett allt. Utöver täckning och borttagning av spik så inkluderar detta även att rengöra alla fogar, ta bort lim och att se till att inget spackel finns kvar – det kan i så fall dels skada maskinen och del så kan smutsen pressas in i golvet.
- Du använder fel papper! Många slipar med fel papper. Det innebär att man tar ett för fint papper för fort. Detta kostar mycket pengar och det blir inte heller särskilt bra sett till resultatet. Börja grovt och gå sedan nedåt till finare slippapper allt eftersom.
- Du glömmer valsen! Det vanligaste – och mest onödiga – misstaget är detta: du har slipat en stund och ska ta en liten paus. Då du låter maskinen stå stilla så glömmer du att fälla upp valsarna. Det ger ditt golv stora vågor som måste slipas bort. Troligt är att hela golvet måste slipas till samma nivå. Det kanske inte finns den möjligheten. Upp med valsarna vid varje stopp!
Andra inlägg
- Miljövänliga ytbehandlingar för golv
- Lägga nytt golv i redskapsbod eller trädgårdsskjul
- Exotiska träslag för golv
- Trägolv furu – en genomgång
- Golvtrender för 2023
- Laga och måla slitet altanräcke
- Hur ofta ska man våttorka ett parkettgolv?
- Är det prisvärt att anlita en firma för golvslipning?
- Träslag som matchar ekgolv
- Golvtrender 2022