Vilka vanliga misstag begås vid golvslipning?

Undvik vanliga misstag vid golvslipning. Att slipa golv på egen hand är fullt möjligt att göra och där man genom detta kan spara några kronor. Det handlar emellertid om ett ganska hårt jobb där risken för misstag är överhängande. Misstag som kan visa sig vara svåra att reparera. Det golv man tänkt sig att rädda blir så pass skadat att man måste riva ut- och lägga ett nytt. Det är tyvärr inte ovanligt att se.

Man måste veta att en slipmaskin kräver träning för att kunna manövrera. Dels så är den tung och dels väldigt otymplig. En slipmaskin väger närmare 80 kilo och väl igång så kör den inte i raksträckor: den går i cirklar framåt. Det handlar om en enorm kraft där du dels ska hålla emot och ömsom släppa efter för att maskiner ska jobba konsekvent fram längs hela golvet.

En annan fråga som du bör ställa dig – med tanke på vikten – är hur du ska få maskinen i fråga på plats. Klarar du att få den till din bostad – vad händer om du bor på tredje våningen i en fastighet utan hiss. I många – för att inte säga de allra flesta – fall så tjänar man på att ta professionell hjälp och låta en firma sköta jobbet. Med rot-avdraget tillgängligt så blir det inte så extremt dyrt. Vilka vanliga misstag begås vid golvslipning?

Det går att slipa ett golv på egen hand som privatperson. Har man tiden som krävs och rätt maskiner så kan man få till ett ganska bra resultat. Det man ska tänka på är att se till att få en möjlighet att provköra maskinen innan man ger sig i kast med det golv man tänkt slipa. Många uthyrare erbjuder den möjligheten och den bör man ta. Se till att lära dig alla funktioner och hur slipmaskinen känns, det är första rådet.

Vissa misstag är vanligare än andra. Vi tänkte summer dessa och genom detta få dig att tänka till en extra gång – och därmed undvika fällorna i fråga. Här följer en liten lista:

  1. Man täcker inte ordentligt. Det här är det överlägset vanligaste misstaget som syns i samband med en golvslipning. Rummet måste täckas – rejält. Slipdamm är finkornigt och har en förmåga att leta sig in överallt där det inte ska vara. Garderober, byrålådor, köksskåp… Se till att täcka alla springor och häng gärna lakan – väl fuktade – över dörrar. Idag kan det gå att få dammfria slipningar genom uppdaterade maskiner. Kolla först och främst om en sådan finns att hyra.
  2. Spikar sticker upp. Ett spikhuvud som sticker upp från ett gammalt plankgolv som ska slipas kan förstöra festen. Slippappret slits i stycken. Det går väl att byta? Ja, men ett papper kostar också ungefär 100 kronor. Det blir ganska mycket pengar till slut. Slå ner alla huvuden!
  3. Maskiner hyrs – men man är inte redo. Att hyra slipmaskiner innebär att man betalar från det att maskinen överlämnas till dess att man lämnar tillbaka den. Du kommer att få betala även när den inte används. Täck för alla öppningar, se till att spikar är nedslagna, lös frågan om transport och forsling till bostaden innan du hyr din maskin. Annars kan det lätt skena iväg rent kostnadsmässigt.
  4. Man glömmer valsen. Tyvärr är detta ett vanligt – och ödesdigert – misstag som kan leda till att golvslipningen måste ersättas med ett inköp av ett nytt golv. Stannar maskinen så ska valsen fällas upp. Om inte så gräver den ner sig i golvet och fortsätter slipa så att stora vågor uppstår. Dessa kan vara svåra att få bort då man måste slipa ner golvet till den nivån. Finns det ens den möjligheten?

 

9 Oct 2020